papin palsta

Suomalaisuus

Joulukuu on meille suomalaisille erityistä juhla-aikaa. Vuosi vuoden jälkeen saamme juhlia itsenäisyyttämme ja vapauttamme; tänä vuonna erityisen juhlan merkeissä siniristiliput nousevat valaistuihin salkoihin jo itsenäisyyspäivän aattoiltana. Ja paljon meillä on aihetta kiittää näistä sadasta vuodesta. Suomi on noussut näinä vuosina yhdeksi maailman parhaimmista maista, ehkä kaikkein parhaimmaksi.

Tänä vuonna meillä on ollut toinenkin huomattava merkkivuosi, viisisataavuotisjuhla. Ja ehkä tuo vuosi 1517 on suomalaisuuden ja meidän tämän hetkisen hyvinvointimme kannalta vieläkin merkittävämpi kuin itsenäistymisemme vuosi. Viisisataa vuotta sitten alkoi kehitys, joka on tehnyt meistä kansakunnan. Ne hyvät asiat, mistä meidät suomalaiset maailmalla tunnetaan: tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, koulutus, terveydenhuolto, sosiaalipalvelut; kaikki ne kumpuavat sieltä viidensadan vuoden takaa. Oman kirjakielen luominen jo tuolloin on ollut tärkeä osa suomalaisuuden synnyssä. Sen juuret, mikä puhkesi kukkaan sata vuotta sitten itsenäisyytenä, ovat viidensadan vuoden takana.

Jouluumme erottamattomasti kuuluva ’Enkeli taivaan’ sai sanat ja sävelet tuolloin 1500-luvulla samoin kuin se, että saamme lukea ja kuulla jouluevankeliumin omalla äidinkielellämme. Näistäkin me näin jouluun valmistautuessamme voimme olla kiitollisia tässä äitiemme ja isiemme maassa. Ja saamme myös pyytää Jumalalta suomalaisen virren sanoin: ”Alati synnyinmaalle siipies suoja suo.”

Timo Kemppainen
kappalainen
EVL Uutiset
ajankohtaista

Kauneimmat joululaulut 2017

Lue lisää

Kysymys ja esirukous
Lähetä mitä tahansa elämänaluetta koskeva, mieltäsi askarruttava kysymys seurakunnan työntekijälle. Yhteystietojasi ei julkaista.
Jätä kysymys tai esirukouspyyntö