papin palsta

Lapsenkaltaiset

Kuka on suurin taivasten valtakunnassa – he kysyvät.
Jeesus ottaa kaikkien keskelle lapsen. Lastenkaltaisten on taivasten valtakunta.

Kun Jeesus asetti lapsen opetuslastensa keskelle, hän tiesi, etteivät lapset ole täydellisiä tai viattomia. Silti hän kehotti meitä tulemaan lastenkaltaisiksi! Mitä Jeesus mahtoi tarkoittaa?

Me tulemme lastenkaltaisiksi, kun tulemme pieniksi. Lapsille valta-asetelmat eivät ole merkityksellisiä. Pieni vauva ei perusta siitä, onko hän kuninkaan vai kerjäläisen sylissä, jos vain syli on lämmin ja turvallinen.

Lapsenkaltaisuus on luottamusta. Uskoa siihen Herran sanaan, että enkeli kulkee edellämme ja johdattaa siihen paikkaan, jonka Jumala on meille luvannut. Samalla lapsenkaltaisuus on kykyä ihmetellä. Jumalaa ei voi kohdata tiedolla ja varmuudella. Hän on niin suuri, että hänen edessään joudumme ihmettelemään. Kuin lapsena emme ymmärtäneet vaikeita sanoja, aikuisinakaan emme ymmärrä kaikkea Jumalan suuruudesta.

Lapsenkaltaisuus on vallattomuutta ja hierarkiattomuutta.

Asettaessaan Jeesuksen opetuslasten keskelle, hän käänsi valta-asetelmat uuteen asentoon. Kun opetuslapset pohtivat keskenään, kuka saa parhaan paikan taivaassa, Jeesus kutsui luokseen lapsen. Jumalan edessä maan mahtavilla ei ole erityistä asemaa. Heikoilla ja avuttomilla on.

Asettaessaan lapsen keskiöön Jeesus kutsui meidät palvelemaan toinen toisiamme kaikkein pienimmissä. Kaikkein pienimmissä me löydämme Jumalan valtakunnan. Ehkä samalla näemme myös heijastuman omasta sisäisestä lapsestamme. Jumalan ihmeestä, Jumalan lapsesta.

Heidi Pasanen
kasvatuksen kappalainen
EVL Uutiset
ajankohtaista

Ehtoollisavustajaksi tai esirukoilijaksi?

Lue lisää

Missiopajan ja kudontapiirin retki Tikkakoskelle 31.10.

Lue lisää

Kysymys ja esirukous
Lähetä mitä tahansa elämänaluetta koskeva, mieltäsi askarruttava kysymys seurakunnan työntekijälle. Yhteystietojasi ei julkaista.
Jätä kysymys tai esirukouspyyntö