papin palsta

Mittaushommia.

Koulut ovat päättyneet. Suvivirsi on laulettu ja todistukset jaettu. Ylioppilasjuhlissa oltiin kiinnostuneita kirjoitusten tuloksista ja koulunsa päättäviltä kysellään ehkä leikkimielisestikin, että päästikös se opettaja seuraavalle luokalle.

Meitä mitataan monin tavoin. Itsekin pyörin rullamitan kanssa koulukirkossa ja mittasin työtovereitani. He ovat liian pitkiä possujunaan, mutta riittävän pitkiä hurjempiin huvipuistolaitteisiin. Vastasyntynytkin ensimmäisenä mitataan ja pisteytetään. Työpaikoilla on tulostavoitteita, koulutuksiin on soveltuvuustutkimuksia ja arvosanarajoja.

Mittaustulosten keskellä hiipii mieleen kysymys, riitänkö minä? Riitänkö toisille ja itselleni? Mitä jos en ylläkään parhaimpiin tuloksiin? En olekaan kympin ihminen?

Arvosana tai mittaustulos ei kuitenkaan ole arvosana ihmisestä. Arvosana on kirjaus suoritushetken taidoista, osaamisesta ja onnistumisesta. Se ei voi olla, ei saa olla, arvosana tai mittaustulos ihmisestä, persoonasta. Ihminen on enemmän kuin työnsä, enemmän kuin mittaustulokset.

Me ihmiset olemme kovia mittamaan ja vertailemaan. Erilaisten mittatikkujen kanssa pyörimme mielellämme myös Jumalan edessä. Mutta Jumala on toisenlainen. Hän ei mittaa, hän rakastaa. Jumalan edessä olemme jokainen samalla viivalla. Ihmeeksi luotuja. Syntimme ovat Jumalan edessä yhtä suuria. Ja Hänen armonsa sitäkin suurempi.

Kokeilepa kesällä sinäkin ottaa välillä katseeseen Jumalan perspektiiviä. Ihmettele ja ihastele tätä maailmaa, itseäsi ja toista ihmistä. Kaikkea tätä rujoutta, rakkautta, kauheutta ja ihanuutta. Rakasta vähän enemmän. Mittaa vähemmän. Mittaaminen on mittarimadon homma.

Heidi Pasanen
kasvatuksen kappalainen
EVL Uutiset
ajankohtaista

Tapulikahvio ja tiekirkko kesä 2017

Kysymys ja esirukous
Lähetä mitä tahansa elämänaluetta koskeva, mieltäsi askarruttava kysymys seurakunnan työntekijälle. Yhteystietojasi ei julkaista.
Jätä kysymys tai esirukouspyyntö